Evlerde tavan dekorasyonu ile ilgili olarak en çok tercih edilen ürünler tavan kaplamalarıdır. Strafor köpükten yapılmış olan bu desenli kaplamalar hem düşük maliyetleri, hem de uygulamalarının kolay olması sebebiyle çok tercih edilmektedir. Ayrıca tavan kaplamaları straforun ısı ve ses yalıtımı sağlamasından dolayı izolasyon amacıyla da kullanılırlar.
Tavan dekorasyonunda kullanılan tavan kaplamaları ısı ve ses yalıtımı sağlamalarının yanında tavandaki hataların giderilmesinde de kullanılırlar. Özellikle rutubet problemlerinden sonra tavan boyasında meydana gelen kabarmalar ve bozulmalar, onarıma gerek olmadan tavan kaplamaları ile gizlenebilirler. Bunun yanında genellikle çatı dublekslerinin tavanlarında kullanılan alçıpanların üzerinin kaplanması için de tavan kaplamaları çok idealdir.
Tavan Kaplaması Nasıl Yapılır?
- Tavan kaplamasına başlanmadan önce varsa tavandaki nem, rutubet ve tozun giderilmesi gerekir.
- Straforlara yapıştırıcı sürülerek kaplamaya başlanabilir. Mastik, straforun arka yüzeyine, çok kenara gitmeyecek şekilde küçük toplar halinde uygulanır.
- Yapıştırıcı sürülmüş olan straforlar köşeden başlayarak uzun kenar boyunca çok fazla bastırılmadan mastiğin iyice yayılması için az bir miktar kaydırılarak yapıştırılır.
- Kaplamanın tavanın merkezinde bulunan lamba veya tavan vantilatörü gibi bir objeye göre simetrik olması isteniyorsa bu durumda straforların yapıştırılmasına başlanmadan önce tavanda kılavuz çizgilerin belirlenmesi gerekir. Bunun için tavanın kenarlarının orta noktaları işaretlenerek karşılıklı kenarların orta noktaları arasında çırpı ipi kullanılarak klavuz çizgiler elde edilir. Daha sonra da tavanın ortasında oluşan artı işaretinin herhangi bir köşesinden başlanarak tavandaki çizgi boyunca tavanda oluşan dört bölmeden bir tanesinin içi tamamen kaplanır. Daha sonra da sırasıyla diğer bölümler kaplanır.
- Tavandaki düz olmayan bölümler için strafora yapıştırıcı bol sürülerek dolgu malzemesi olarak kullanılmalı, strafor tavana çok bastırılmamalıdır.
- Tavan kenarlarında kalan alanlar genellikle straforun ölçüsünden kısa olacağı için bu durumda kalan bölümün ölçüsü alınarak strafor bu ölçüye uygun olarak maket bıçağı ile kesildikten sonra yapıştırılmalıdır.